BlogGDPRKontakt
BLOG | Zkušenosti ZZSUK s AED

Prokop Voleník: Zkušenosti s AED Philips
HeartStart FRx od ZZS Ústeckého kraje

V Ústeckém kraji dochází každoročně k řadě případů, kdy je nutný rychlý zásah při zástavě oběhu. V loňském roce zaznamenali záchranáři přes 550 takových výjezdů, z nichž ve 400 případech bylo zapotřebí zahájit resuscitaci. Jak zdůrazňuje v našem videu mluvčí záchranářského týmu v Ústeckém kraji, rychlost podání první pomoci je klíčová a použití AED(automatizovaný externí defibrilátor) může výrazně zvýšit šance na obnovení srdeční činnosti. Pro zvýšení dostupnosti těchto život zachraňujících zařízení byl v kraji zaveden projekt "Chráníme to nejcennější", v rámci kterého jsou AED umisťovány na strategické lokace.

Philips HeartStart FRX, přístroj zvolený pro tento projekt, byl distribuován do veřejných sloupů, domovů důchodců, na náměstí, do obchodních center a na další frekventované lokace, jako jsou například Hora Říp nebo Chomutovský zoologický park. Klíčovým faktorem při výběru tohoto modelu byla jeho jednoduchost použití a schopnost česky mluvit během navádění laika, jak přístroj správně používat. Díky těmto vlastnostem a také díky dobrému poměru cena/výkon se HeartStart FRX stal ideální volbou pro záchranáře i veřejnost.

Implementace AED v Ústeckém kraji nejenže zvyšuje šance na záchranu životů v případech srdeční zástavy, ale také přispívá k rychlejší první pomoci v místech, která jsou záchranářským vozidlům špatně dostupná. Jak uvádí zástupce záchranářů, v nejhorším případě může na odlehlá místa vyrazit záchranný vrtulník, ale pokud je na místě dostupný AED, významně to zvyšuje šance pacienta na přežití, dokud profesionální pomoc dorazí.

Podpora ze strany Ústeckého kraje, jako hlavního zřizovatele projektu, hraje rozhodující roli v jeho úspěšnosti a udržitelnosti. Finanční investice do projektu "Chráníme to nejcennější" je nejen přínosem pro zdravotníky, ale i pro veřejnost, která má díky tomu k dispozici nezbytné nástroje pro zacházení v kritických situacích. Věříme, že díky deklarované kvalitě a dostupnosti přístroje Philips HeartStart FRX, bude Ústecký kraj nadále v první linii při poskytování efektivní první pomoci obyvatelům i návštěvníkům regionu.